Utställning av hundar

Har du en vacker hund som du tror skulle kunna vinna tävlingar? Numera finns det ett stort antal människor som engagerar sig i utställning av hundar och tävlar i en mängd olika klasser. Vad behövs det för att delta i en utställning och vilka saker kan vara bra att tänka på? Först och främst gör man en skillnad på inofficiella och officiella tävlingar. Den största skillnaden mellan de två olika utställningarna är att de officiella tävlingarna registreras i Svenska Kennelklubbens databas. När resultatet registreras finns det också tillgängligt för att användas i andra tävlingar och om du exempelvis vill ställa upp i championat.

För att en klubb ska kunna anordna en officiell tävling är det viktigt att Svenska Kennelklubbens regler och stadgar efterföljs. I en officiell utställning kan hunden vinna certifikat och certifikatkvalitet, utöver det kan arrangören bestämma vilka hundraser som får deltaga. Om du är intresserad av att börja ställa upp i utställningar kan det vara bra att börja med inofficiella tävlingar. Det gör att du och din hund blir vana vid att umgås med andra människor och hundar i en främmande miljö. Det är också en bra plats för dig att komma i kontakt med andra människor med samma intresse som du själv.

Utställning av hund – att tänka på

Att börja tävla kan vara en stor omställning för dig och din hund. Det blir enklare om du förbereder dig noga och följer några enkla tips. Träna din hund att sitta, stå och ligga på kommando. Vänj också din hund vid att vara omkring andra människor och uppmana dina vänner och bekanta att röra vid din hund. Tänk på att domare kommer att titta i munnen på din hund och även känna på hanens testiklar. Under en utställning är det viktigt att du inte skymmer din hund och att du är trevlig mot andra deltagare och domare. Kom också ihåg att ha kul.

Utställning av hund följer Svenska Kennelklubbens regler