Cavalier King Charles Spaniel

Om du vill ha en mysig sällskapshund som är lugn, glad och vänlig är Cavalier King Charles Spaniel ett bra val. Låt dig dock inte luras av den oskuldsfulla blicken. Även en Cavalier King Charles Spaniel behöver fostras lika som alla andra hundar. Rasen är en mycket bra familjehund och passar förutom sällskapshund även som en sportig kompis vid exempelvis agility, lydnad, spår och freestyle. Den är livlig men behagfull och balanserad. Eftersom den är tillgiven, mjuk och vänlig passar den in i alla miljöer. Den blir aldrig aggressiv och visar inga spår av nervositet. Rasen är bland de populäraste i Sverige.

I över 1000 år har det funnits hundar av spanieltyp i Europa. Det finns avbildningar från 1200-talet som visar dvärgspaniel och flera målningar av mycket gammalt datum som uppvisar en förbluffande modern typ av spaniel. På 1830-talet korsade engelsmännen in ostasiatiska hundar i dvärgspanieln och Cavalier King Charles Spaniel är en direkt avkomma till den. Sin kungliga titel fick rasen eftersom den var mycket omtyckt av kungarna i huset Stuart. Det dröjde dock ända tills 1945 att erkännas som enskild ras i Storbritannien. Nu är rasen spridd över hela världen. Till Sverige kom den på 1960-talet och blev snabbt omtyckt som sällskapshund.

Cavalier King Charles Spaniel charmar de flesta

Cavalier King Charles Spaniel och dess rasstandard

En Cavalier King Charles Spaniel ska väga mellan 5,5 och 8 kilo. Pälsen ska vara lång och silkeslen. Den får inte vara lockig men en lätt vågig päls är tillåten. Svansen ska vara i harmoni med kroppen och bäras glatt. Ögonen ska vara stora, mörka och runda och de ska sitta långt isär. Tassarna ska vara kompakta, ha tjocka trampdynor och vara rikligt behårade. Det finns fyra tillåtna färger och det är black and tan, ruby, blenheim och tricolor. Denna rasstandard är en beskrivning av idealhunden. Vad man bör tänka på är att inga hundar fyller kraven till 100%. Standarden är dessutom beskriven med ord och dessa kan tolkas olika.